Novice

Teden Evrope 2021: pridruži se praznovanju!

Evropski parlament vabi, da se udeležiš številnih dogodkov, ki bodo potekali v sklopu tedna Evrope. Poudarek bo na tem, kar smo s skupnimi evropskimi temelji miru, enotnosti in solidarnosti že dosegli, in pri razmisleku o tem, kakšno Evropsko unijo si želimo v prihodnje. Praznovanje bo vrhunec dosegli v nedeljo, 9. maja, z zagonom konference o prihodnosti Evrope.

Kaj se bo dogajalo?

  • V Studiu Evropa bomo v ponedeljek, 3. maja, ob 12. uri gostili spletno razpravo Kako svobodni so evropski mediji? z evropskimi poslanci in drugimi gosti. Spremljaš jo lahko tukaj.
  • V soboto, 8. maja, med 10. in 17. uro bo po ljubljanskih ulicah potekal Lov za evropskimi zakladi v organizaciji Mladinskega sveta Slovenije. Dogajanju se lahko pridružiš na vstopni točki pred Hišo Evropske unije na Dunajski cesti 20, kjer boš dobil/a začetna navodila.
  • Na dan Evrope, torej v nedeljo, 9. maja, se bo ob 14. uri začel otvoritveni dogodek konference o prihodnosti Evrope, javnega posveta Evropejcev o skupni prihodnosti. Spletni boš lahko spremljal/a v živo na FB profilu Evropskega parlamenta.
  • Zvečer istega dne, torej v nedeljo, 9. maja, ob 20.uri si boste lahko na drugem programu Televizije Slovenije ogledali zabavno oddajo Dan Evrope pri vas doma. Več o vsebini in nastopajočih izveš tukaj.
  • V ponedeljek, 10. maja, ob 11. uri pa se znova dobimo v spletnem Studiu Evropa, kjer bomo v družbi izbranih gostov razpravljali o evropskem socialnem modelu za 21. stoletje in izzivih, s katerimi se spopadajo mladi v EU. Več o dogodku in sogovornikih najdeš tukaj.

Konferenca o prihodnosti Evrope

Letošnji dan Evrope, kot rečeno, prinaša tudi uradni začetek konference o prihodnosti Evrope v Strasbourgu, ki je prva tovrstna odprta in vključujoča oblika posvetovalne demokracije. Njen namen je ljudem iz vseh družbenih okolij po vsej Evropi omogočiti večji vpliv pri določanju prihodnje usmeritve in politik EU.

Že zdaj lahko obiščeš večjezično digitalno platformo konference o prihodnosti Evrope in prispevaš h gradnji svoje in skupne evropske prihodnosti! Klikni na povezavo.

Vir: europarl.europa.eu