Novice

Gradnja osebne blagovne znamke

Kaj je osebna znamka in zakaj jo potrebujemo?

Osebna znamka so pravzaprav vtisi ljudi, ki nas imajo o nas, ugled, ki “hodi” po svetu pred nami. Vsaka odločitev, ki ste jo sprejmemo, oblačila, ki jih nosimo, jezik, ki ga uporabljamo, slike, ki jih objavljamo na družbenih omrežjih in stvari, ki jih rečemo, že ustvarjajo osebno blagovno znamko posameznika. Osebna znamka je torej skupek osebnih atributov, ki nas delajo posebne, nam pomagajo izstopati iz množice in tako osvojiti želeno delovno mesto ali uspeti na samostojni podjetniški poti (BBC, b. d.).

8 pravil ustvarjanja blagovne znamke (MojeDelo.com)

Pravilo specializacije: pomeni usmerjenost na točno določeno področje delovanja. Izberi si področje v katerem si najmočnejši, ti je blizu in v katerem se želiš izkazati.
Pravilo vodenja: predstaviti se moraš kot strokovnjak na določnem področju, kot vir informacij in znanja. Ključno je, da si tako tudi prepoznan in da veščine, ki jih izkazuješ, to podpirajo!
Pravilo osebnosti: tvoja blagovna znamka mora temeljiti na tvoji osebnosti, vključno z napakami.  Bodi to kar si!
Pravilo edinstvenosti: na trgu dela se moraš diferencirati. Gradi in izpostave tvoje edinstvene in neponovljive lastnosti.
Pravilo vidnosti: če te nihče ne pozna, si lahko najboljši na določnem področju, pa  ti to ne bo prinašalo prednosti. Postani viden, vzdržuj svojo podobo na trgu in v mislih delodajalcev.
Pravilo enotnosti: poskrbi, da bosta tvoja zasebna in javna podoba usklajeni in konsistentni.
Pravilo dobrovoljnosti: uspešnejši boš, če boš aktivno živel v skladu z družbenimi normami in vrednotami.
Pravilo vztrajnosti: proces grajena osebne blagovne znamke je dolgotrajen. Samo na dolgi rok zgrajena osebna blagovna znamka je zares kvalitetna.

7 korakov gradnje uspešne blagovne znamke (BBC, b. d.).:

  1. Pozanimaj se kako te vidijo drugi: “pogooglaj” svoje ime in skušaj urediti zadetke, ki bi lahko negativno vplivali na kvaliteto tvoje osebne blagovne znamke. Nato prijatelje in sorodnike prosi, da te opišejo s 3 besedami in jih primerjaj z lastno predstavo o sebi. V kolikor se ne skladajo te že tu čaka možnost za osebni napredek 🙂
  2. Odloči se kdo sploh hočeš biti: ker je razvoj osebnosti vseživljenjski proces je možnosti za majhne spremembe, ki nas bodo vodile do velikega preobrata v prihodnosti nešteto. V čem si res dober? Kakšno delo te navdušuje in bi  naredilo dober vtis tudi na druge?
  3. Sprijazni se s “svojo zgodbo”: naša osebnost v določenem trenutku je nekakšen skupek vseh uspehov in neuspehov iz preteklosti. Skušaj se učiti iz napak in svoj napredek izrazi, saj s tem pokažeš svojo zrelost. Veliko o tebi pove tudi kako si prešel razne ovire v preteklosti.
  4. Vizualiziraj si svojo znamko: dovoli si malo kreativnosti in izdelaj miselni zemljevid (angl. mind map), na tablo pripni navdihujoče fotografije in citate, ki te bodo motivirali na poti do končnega cilja – torej gradnje profesionalne podobe o meni, ki jo lahko nadzorujem in sem z njo zadovoljen.
  5. Vzemi si čas: gradnja osebne znamke je dolgotrajen proces, ki zahteva čas in skrb. Čeprav rezultati morda ne bodo vidni takoj, vedi, da to ni tekmovanje, je le prostovoljna odločitev za pot proti cilju za katerega v resnici ne ve nihče, razen tebe 🙂
  6. Oznanjaj!: ko si s svojo znamko zadovoljen je čas, da jo deliš tudi z drugimi. Povej, kdo si in kaj te dela edinstvenega vedno in povsod, pa najsi bo to razgovor za službo ali sproščena kava s potencialno stranko.
  7. Deli svojo zgodbo: družbena omrežja so super platforma za to – povej svojim sledilcem kdo si, kaj počneš, kaj te zanima, kakšni so tvoji načrti… lahko vzpostaviš celo svoj blog!

Prenesi si kratki vodnik za gradnjo osebne blagovne znamke, ki ga je pripravila ekipa MojeDelo.com tukaj.

Srečno!