Novice

Dollar Shave Club: kako s prodajo britvic za 1$ doseči milijardo?

Za boljšo predstavo o podjetju Dollar Shave Club (DSC) si za začetek poglej tale marketinški video, ki je leta 2011 povzročil pravo viralno reakcijo.

Podjetje je že v prvem letu poslovanja s prihodni od prodaje zaslužilo okoli 4 milijone dolarjev, naslednje leto 6, v letu 2013 19 milijonov… V letu 2016 je podjetje uresničilo 250 milijonov dolarjev prihodkov od prodaje in Dollar Shave Club je bil uspešno prodaj za milijardo.

Kakšni so nasveti so-ustanovitelja, Michaela Dublina (Forbes, 2019)?

  1. Nikoli ne delaj za denar, saj gmotno bogastvo ni faktor, kar bi te motiviral v časih, ko večina ljudi odneha. Tvoj motivator naj bo izziv.
  2. Iskanje investorjev poteka v obliki krivulje učenja in odzivi bodo večinoma negativni. Ključ do uspeha je, da se iz zavrnitev nekaj naučimo – torej, da se vprašamo zakaj so investitorji zavrnili našo ponudbo oz. zakaj je niso sprejeli – in na podlagi zbranih informacij nenehno izboljšujemo predstavitev našega podjetja.
  3. Identificiraj cilj predstavitve svojega podjetja in se odloči ali želiš, da a) ljudje gledajo tvojo lepo predstavitev na PowerPointu in te ne poslušajo ali b) te ljudje poslušajo in ne posvečajo pretirane pozornosti prosojnicam – večina jih namreč ne zmore obojega hkrati.
  4. Odloči se kaj je tvoja prioriteta: profitabilnost ali hitra rast, saj boš v zasledovanju slednje verjetno porabil/a vsak cent dobička in prihodka od investitorjev za oglaševanje in širitev podjetja.
  5. Oblikuj svojo marketinško strategijo tako, da bo dolgoročno vzdržna, ne samo muha enodnevnica.
  6. Prepričaj ljudi, da bodo kupili tvoj “zakaj” in ne samo “kaj” – torej poleg podjetništva posvečaj pozornost tudi trženju in gradnji blagovne znamke skozi vsebinsko bogata marketinška sporočila.
  7. Ko podjetje začne rasti pravočasno poišči strokovnjake in specialiste, ki bodo sposobni podpirati širjenje podjetja. Pri tem je ključno, da se bodo dobro ujeli z organizacijsko kulturo 🙂
  8. Nikoli ne zaspi na lovorikah svojega uspeha, saj bitka za tržni delež nikoli ni končana in tvoje znanje nikoli dovolj široko.