Novice

Ali je tvoja spletna stran optimizirana?!

Optimizacija spletne strani je v času, ko digitalni svet postaja skoraj enakovreden analognemu, nujen korak, če v svoji panogi želimo (p)ostati vidni. Poglejmo si primer: v Google iskalnik vtipkam iskalni pojem “hladilnik”. Prva štiri mesta zasedajo plačani zadetki, ostali se zvrstijo za njimi. Pomaknem se po spletni strani navzdol in se odločim obiskati drugi “organski” zadetek na seznamu, ker za tiste pod njim nimam več interesa-izbire je preveč.

Verjetno se podobna zgodba ponavlja vsem nam, uporabnikom interneta, pa najsi bo to pri iskanju najboljše nastanitve s katero bomo lahko porabili svoj turistični vavčer ali ko se odločamo za nakup novega prenosnega računalnika. V bitki za poslovni uspeh je danes torej nujno, da smo vidni tudi na spletu. Kako to doseči?

Najprej moramo razumeti nekaj osnovnih pojmov:

Kaj je optimizacija spletne strani (SEO)?

“Optimizacija spletne strani je izraz s katerim označujemo potrebne aktivnosti, ki jih moramo izvesti (nekatere pa redno izvajati), z namenom, da spletni iskalniki, bolje razumejo vsebino na spletni strani in posledično, spletno stran, uvrščajo višje v iskalniku” (Zajšek, 2018).

Kaj je onsite SEO optimizacija?

“Izraz onsite SEO optimizacija pomeni izvajanje aktivnosti “na strani” z namenom, da iskalniki bolje razumejo spletno vsebino. K onsite SEO optimizaciji spada upoštevanje ustreznega opisa SEO naslova (Seo Title), ustreznega meta opisa (Meta description), upoštevanje h oznak (h1, h2,…), upoštevanje gostote ponavljanja ključnih besed, ustrezno označevanje slik (alt tag, …) ter upoštevanje ustrezne gradnje notranjih in zunanjih povezav” (Zajšek, 2018).

Kaj je offpage SEO optimizacija?

“Izraz offpage SEO optimizacija pomeni izvajanje aktivnosti “izven” naše spletne strani (na drugih spletnih straneh), z namenom gradnje povratnih povezav, ki obiskovalce drugih spletnih strani, napotujejo na našo spletno stran. Gradnja povratnih povezav (t.i. backlinks) je sestavljena iz različnih metod, kakovost, količina in redna gradnja povratnih povezav pa sta pomemben signal Googlu, da je naša spletna stran, zaupanja vredna” (Zajšek, 2018).

Pred začetkom procesa optimizacije je potreben tudi daljši razmislek o naslednjih strateških vprašanjih:

  • Kdo bo moja ciljna publika?
  • Katere bodo izbrane ključne besede, ki se bodo na strani večkrat ponavljale?
  • Kakšen bo glavni namen moje spletne strani?

V kolikor ti je tema kot aktivnemu ali bodočemu podjetniku zanimiva in v njej prepoznavaš poslovni potencial ti priporočamo udeležbo na katerem od profesionalnih izobraževanj in nadaljnje iskanje pod gesli “optimizacija spletne strani”, oziroma, za bolj bogate vsebine, “web page optimization”. Veliko sreče z zadetki! 🙂